Koristite besplatan softver za crtanje
kako biste radili kao profesionalac bez
ikakvih izdataka!
translate to English


Besplatan softver za crtanje je u meni izazvao nesto sto se nikada do sada nije desilo. Taj isti softver mi je omogucio da ono sto crtam na papiru odmah prenesem u kompjuter odakle ga mogu podeliti sa celim svetom preko interneta.

Postoji veliki broj razlicitih vrsta softver za crtanje. Proveravao sam one za koje sam mislio da su najbolji besplatni softveri za crtanje za svaku od sledecih oblasti: crtanje i slikanje, ilustracija i 3D. Mozda ste culi za nke komercijalne softvere, pa ja sam te besplatne pakete uporedio sa ovim komercijalnim tako da mozete imati makar neku ideju o tome sta mozete ocekivati.


free drawing software #1 - SketchUP

Prvi softver se zove Sketchup i ljubazni ljudi iz Googla su nam omoguli da bude besplatan. Ovaj besplatan softver za crtanje se pomalo razlikuje od ostalih paketa. Ovaj softver radi u trecoj dimenziji ili 3D. Prvi put sam ovaj program video pre nekoliko godina i cini se kao da ga je Google kupio i sada ga daje kao besplatan-odlicno za nas! Ja sam ga isprobao i za otprilike 10 minuta nakon instalacije programa ja sam stvorio ovaj mali art-moderan prostor za zivot. Ja mislim da je ovaj softver super - i ukoliko procavate njegovu persepktivu, ili ste zainteresovani za arhitektonsko ili tehnicko crtanje, ja ga toplo preporucujem. Ja se toliko zabavljam sa tim programom da mislim da bih mogao da pokusam da dizajniram kucu iz snova za sebe! Ukoliko Vam 3D i perspektiva zvuce zanimljivo pogledajte ga na http://sketchup.google.com.

free drawing software #2 - InkscapeInkScape je softver za ilustraciju i slican je AdobeFreehand i Adobe Illustrator komercijalnim paketima, ali je besplatan. Ukoliko pozelite da nacrtate lepe i jasne crteze na kompjuteru, nalik onima koje mozete videti u casopisima ili na televiziji, ovaj softver ce Vam svakako pomoci. Ja sam se igrao sa softverom i brzo kreirao ovog nasmejano lice. Ilustracijski softver je neophodan onim koji zele da postanu graficki dizajneri. Zasto ne pocnete odmah sa slicnim alatkama, nalik na one koje koriste profesionalci? Za vise informacija posetite http://www.inkscape.org.

free drawing software #3 - GimpJos jedan besplatan softver za crtanje koji sam pogledao je Gimp. Ovo je najpopularniji besplatan softver za crtanje koji trenutno mozete naci na internetu. Slican je Adobe Photoshopu i ja sam bio zapanjen koliko su zaista slicni. Prvobitno je bio popularan za manga i crtace stripova u Japanu; materijal za vezbanje je sada dostupan online na engleskom. Jedna stvar koju treba primetiti, a vezana je za ovaj softevr je da se prilicno razlikuje od ostalih, te bih ja preporuci da kupite i tablet za crtanje za Vas komjuter. Pomalo je cudno crtati misem, a ukoliko stvarno koristite bas ovaj besplatni softver za crtanje ja preporucujem tablet tako da mozete da koristie olovku. Tablet moze biti veoma koristan kada radite 3D ili ilustraciju. Sve ovo mozete takodje uciniti i sa misem. Za stvarno crtanje ili slikanje na PC ne psotoji nista bolje od tableta. Ukoliko Vam je lakse da crtate sa kamencicem, koristite misa, ali, ako vise volite da crtate olovkom ili cetkicom definitivno koristite tablet. Za vise informacija o Gimp-u posetite: http://www.gimp.org.

Ja zaista preporucujem sve ove pakete. Kada sam poce da se bavim crtanjem na komjuteru bio sam ogranicen MS-Paint-om (koji je u okviru Windows-a), to je zaista najosnovnija alatka. Na svu srecu, danasnji, novi umetnici imaju na raspolaganju pakete kao sto su ovi, dole navedeni, i pomocu njih mogu prmostiti jaz izmedju tradicionalnog i digitalnog crtanja.

Sa ovim bih zavrsio moj pregled besplatnih softvera za crtanje. Ja stvarno msilim da su ova tri paketa tri najbolja paketa koja postoje trenutno, a namenjena su razlicitim aspektima crtanja i kreiranja na kompjuteru. Ja zaista preporucujem da probate ov programe pre nego sto potrosite novac. Softver za cratanje nije jeftin, pa zasto ga onda ne isprobati prvo, besplatno, pre nego sto odlucite na koji cete potrosite stotine dolara? Srecno ilustrovanje!


free drawing programsJos besplatnih programa za crtanje
Ukoliko niste pronasli bas ono sto trazite na ovoj stranici, potrazite druge besplatne programe za cratnje koji su ovde takodje preporuceni. Postoji cak i bolji softver za slikanje, nalik na Adobe phtotshop, a mozete ga ronaci na ovoj stranici.
pc drawing tabletOdabir Vaseg prvog PCtableta za crtanje
Onda kada budete bili spremni da stvarate na Vasem kompjuteru, pozelecete tablet. Dobra vest je da i jeftiniji tableti mogu da se koriste za stvaranje dela profesionalnih dela. Saznajte vise o tome koji je tablet najbolji izbor za Vas.
gimp tutorialVideo Gimp Uputstvo - Postavljanje softvera i tableta - Video
U ovoj lekicij cete nauciti kako da skinete i uradite setup za ovaj fantastican besplatni softver za crtanje. Ovaj softver sjajno radi sa XP, Vistom i Mac-om, tako da ga ja toplo preporucujem. Pogledajte video i get setup!
computer drawing tabletKoriscenje Paint.net na tabletu za crtanje na kompjuteru - Video
Paint.net je jos jedan besplatan program za crtanje koji mozete koristiti na tabletu. Ukoliko tek pocinjete sa crtanjem na kompjuteru mozda cete pozeleti da isprobate ovaj program i Vas tablet. Pogledajte video za sve dodatne informacije.
technical drawing softwareSoftver za 3D i tehnicko crtanje Softver za tehnicko crtanje je sjajan zato sto Vam omogucava da koristite celokupnu snagu kompjutera da uradi sve neverovatne stvari koje Vi ne mozete uraditi sa tradicionalnim programima za crtanje. Ovaj vodic takodje ima linkove za mnogobrojna besplatna skidanja svetskih 3D softvera koja mozete dobiti danas!
professional drawing programsOdabir profesionalnog softvera za crtanje
Ovaj vodic Vam pruza uvid u razlicite tipove profesionalnih softevra za crtanje i pomaze Vam da odaberete onaj koji Vama najvise odgovara tj. onaj koji najvise odgovara umetnickom stilu koji zelite da kreirate.


Don't Miss This - Learn to Draw from Professional Artists

Are you looking to make a breakthrough with your artistic abilities?

Artists from the world's top studios like Disney, Nickelodeon, Blue Sky, and Pixar are sharing their hard-earned knowledge so you can learn directly from the people who create the amazing comics, movies and cartoons that we all watch and love.

If you're tired of looking for a good teacher - stop looking right now and click this link.Click here to return from Free Drawing Software to How to Draw

Pencil Kings - Learn how to Draw from the Pros
click here